[subcontent;block=div] [subcontent.content]

MACON | DOMAINE SAUVETERRE | JEROME GUICHARD | JUS D'AMOUR

Datum: 15-01-2014

 

 


JUS D'AMOUR

Nee, natuurlijke wijn of liever gezegd jus d'amour kent geen officiële definitie en wordt niet erkend door de Franse autoriteiten, instanties en ambtenaren omdat de term naturel geen wettelijk geldige definitie is. Wel heeft de Vereniging van Natuurlijke Wijn (AVN), opgericht door wijlen historisch wijnmaker Marcel Lapierre, een difinitie aanvaard die voldoende en noodzakelijk is. 

BON DANS LA BOUCHE! BON À BOIRE!

Ja, natuurlijke wijn is biologisch. Nee, natuurlijke wijn is geen wijn zonder zwavel. Nee, natuurlijke wijn is geen modegril. Nee, natuurlijke wijn is geen marketing. Ja, natuurlijke wijn inspireert de hele wijnindustrie. Ja, natuurlijke wijn is transparent. Ja, natuurlijke wijn is een zuiver genot. Ja, natuurlijke wijn is beter verteerbaar. Ja, natuurlijke wijn heeft een natuurlijke rol. Ja, natuurlijke wijn kent natuurlijke weerstand.

Ja, traditionele wijnjournalisten komen ook. Weliswaar is hun beoordeling in gidsen meestal vooringenomen en zie je in de praktijk dat bij hen een te grote afhankelijkheid van de wijnindustrie vaak niet valt te ontkennen maar feit is dat natuurlijke wijn goed moet zijn. Bon dans la bouche! Bon à boire! 

GIDSEN EN MEDAILLES VOOR PAPA'S

Natuurlijke wijn bevat ideeën en wordt gezien als het resultaat van een creatief proces bevrijd van synthetische chemicaliën, van wettelijk bepaalde herkomstbenamingen, van grote distributienetwerken, van gidsen en medailles voor papa's, kortom bevrijd van de ellenlange tunnel van de wijnindustrie. Natuurlijke wijn zou een schoolvoorbeeld kunnen zijn voor ambachtelijke creaties in alle disciplines en ons van het overmatige hyperverbruik in onze samenleving kunnen bevrijden. Waarom niet? Een nieuwe revolutie? Het tijdperk van een triomf? Die van onze maag? Of die van onze voorouders toen wijn nog geen technologische uitvinding van de moderne wetenschap was en zich wel vaker op 'het randje' bevond.

OP HET RANDJE

Omdat u natuurlijk helemaal niet begrijpt waar het over gaat start ik graag onmiddellijk. Met 'het randje' bedoel ik het niveau volatiele aciditeit dat kenmerkend is voor de zwavelloze wijnen van Guy Blanchard c.q. Jérôme Guichard en altijd net binnen de limiet blijft. Een paar jaar geleden in Parijs kreeg ik de kans om deze wijnen te proeven en die kans heb ik aangepakt. Deze wijnen zijn zo energiek dat we 'het randje' er graag bijnemen. Het test Lab dat met een waslijst aan gegevens komt zou 'het randje' direct corrigeren met onaangename middelen die in hun eigen norm passen maar dat willen gezonde wijnmakers natuurlijk niet. Zij die dit wel doen gaan om verrassingen te voorkomen voor zekerheid maar vergeten dat een wijn die met rust gelaten wordt ongelooflijk veel meer te bieden heeft. 

ZWITSERSE BERGEN

Naast een beetje wijngaard hield Guy Blanchard in de tachtiger jaren geiten en heeft zich pas eind van de vorige eeuw in 1998 geheel op het wijn maken gericht. Jérôme Guichard was landmeter, werkte daarnaast bij de enige echte Philippe Jambon in de wijngaard en hielp veel handjes bij Guy Blanchard. Het gebied Montbellet is, net als op veel plaatsen in de Maconnais, rijk gevarieerd met landbouw maar minder met wijnbouw zoals bijvoorbeeld in Chablis. Over organische bewerking werd nog weinig gesproken maar toen Guy begon met wijnmaken voelde hij het rhytme intuitief aan. Hij werkte direct zonder schadelijke toevoegingen, gebruikte eigen gisten en zijn wijnen hebben nooit zwavel gezien. In 2010 vertrekt Guy naar de Zwitserse Bergen en neemt Jérôme de wijnstok over terwijl hij belooft zijn werk en passie in dezelfde filosofie en met dezelfde gedrevenheid voort te zetten. 

KLIK

Na die eerste kennismaking in Parijs zoek ik Jérôme binnen niet al te lange tijd in zijn kelders in Mercy op en er is direct overduidelijk een klik. Het gesprek golfde tussen ons. Niet door elkaar te overtuigen maar juist door elkaar aan te vullen in wat we samen proefden. De tijd vloog voorbij. De klik was er niet alleen door zijn uitdagende wijnen maar ook door de open sfeer. We hadden duidelijk eenzelfde visie. Conservatieve wijnproevers zouden zich bedot voelen maar ik voelde mij vereerd. De stokpaardjes van Jérôme zijn de overspoelde wijnwereld ver vooruit.

JUS DE CHAUSSETTE

Jus de Chaussette is voor breiers met pit. Niet voor de gemiddelde maar voor de vergevorderde. Net als een breiwerk begint met het opzetten van steken begint een wijn met het opzetten van stokken en zijn er losse patronen voor. Soms ingewikkeld, soms uitdagend. Jus de Chaussette is rood en uitdagend, averechts met een steekje los. Niet afgekant. Jérôme Quichard heeft een vaste hand maar een proeflap is aan te raden zeker als je geen steek wilt laten vallen

Nieuwe jaargang april 2024

blanc 2011 | BOUCHAT | GUY B | CHARDonnay

blanc 2019 | bouchat | CHARDonnay

blanc 2021 | BOUCHAT | CHARDONNAY | second arr

blanc 2021 | pet nat  | CHARDONNAY | 

blanc 2022 | BOUCHAT | CHARDONNAY | 

blanc 2022 | BOUCHAT | maceration | CHARDONNAY | 

blanc 2020 | PERRIERES les VIEILLES | CHARD |

rouge 2020 | NOIR DE CREUSE NOIRE | GAMAY | 

rouge 2020 | promesse| GAMAY | 

rouge 20/21 | promesse | GAMAY | 



 

 

 

 

Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine